Nienke Boschmans tweeduuster

tekening

brief aan Louwrens E

Publicatiedatum

Dag Louwrens,
mijn geheugen zat er helemaal naast met mijn uit het hoofd geciteerde psalmregels “Alles woelt hier om verand’ring en verlangt alleen naar God”. Dat vermoedde ik al, zoals je weet.
Ik ben op zoek gegaan naar de werkelijke tekst, eerst in mijn Bijbeltje. Bijbel. Psalmen staat er in goudkleurige letters op z’n rugje en op de voorkant. Op een lege bladzijde voorin staat in mijn vaders handschrift (want dat heette mooier te zijn dan dat van mijn moeder). J.B. Boschman en een datum 10-7-62. Aan die datum kan ik helemaal niets verbinden.
Geen idee welke psalm het zou zijn. Ik dacht dat het wel een psalm moest zijn omdat mijn herinnering de tekst plaatste in een tijd dat gezangen nog niet zo gewild waren in Gereformeerd Synodaal Nederland. Ik dacht zelfs – op basis van het woord “woelt” – dat het een redelijk ‘oude’ berijming moest zijn, van voor de felle discussies tussen de oude mannen over wel of niet gezangen zingen in de kerk (anders dan de negenentwintig die al mochten). Discussies die ik niet begreep, zongen we niet ook “Zingt zingt een nieuw gezang den Here” (98). Mijn vragende inbreng in de discussie werd niet op prijs gesteld. Ik vraag mij af of ik toen niet de eerste stap uit het instituut kerk zette.
Dat kan ook later geweest zijn, op een paaszondag. De dominee had ons opgegeven om “Daar juicht een toon, daar klinkt een stem” te zingen. Wel een gezang, en niet een van de Enige Gezangen in mijn Bijbeltje, we hadden er toen al 119! Ik vond dat een blij lied, tekst en muziek waren een twee-eiige tweeling en dat was mooi. Het woelde wel om verandering en in dat gewoel waren organist en gemeente het oneens over het tempo waarin gezonden diende te worden. Dat werd zingend uitgevochten, die Paasochtend, met als resultaat een lelijkheid die helemaal niets meer te maken had met Pasen. Toen we de kerk uitliepen moest ik huilen. Foute boel! Wie gaat er nou huilend de kerk uit?
In het blauwe boekje Honderdnegentien gezangen ik mijn zinnen terug, en inderdaad niet zoals ik ze in mijn e-bericht aan jou schreef. In Gezang 90 is de eerste regel van strofe 2 “Ieder woelt hier om verandring” en de laatste regel van strofe 3 “en vertrouw alleen op God”.
Geen psalm dus.
En ken ik het lied wel uit de kerk? In een ander, al ouder boekje met psalmen en gezangen, maar dan voor Hervormd Nederland, kwam ik de tekst tegen in gezang 179 en daar luidt de laatste regel: en verlang alleen naar God! Misschien herinner ik mij het lied van de Lagere School, die was Christelijk en met de Bijbel, maar niet Gereformeerd.
Ik weet niet zo goed of ik je de volledige tekst moet geven.
Hartelijke groet,
Nienke


Reacties

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.

← ouder nieuwer →